Š. Amerika

JUNGTINĖS AMERIKOS VALSTIJOS

Jungtinės Amerikos Valstijos (sutrumpintai JAV arba Jungtinės Valstijos; ang. The United States of America, sutrumpintai USA) – valstybė Šiaurės Amerikoje. JAV yra federacinė respublika, sudaryta iš penkiasdešimties valstijų ir federalinės apygardos. JAV taip pat priklauso keletas teritorijų bei užjūrio autonomijų, esančių Karibų jūros regione ir Ramiajame vandenyne. Valstybės teritorija daugiausia išsidėsčiusi centrinėje Šiaurės Amerikos dalyje, kur yra 48 valstijos bei sostinė Vašingtonas (federalinėje Kolumbijos apygardoje). Aliaskos valstija yra šiaurės vakarinėje Šiaurės Amerikos dalyje, o Havajai – salynas Ramiajame vandenyne. Didžiausias miestas – Niujorkas. JAV šiaurėje ribojasi su Kanada, pietuose – su Meksika.

Lankytinos vietos:

  • Didysis Kanjonas
  • Arkų nacionalinis parkas
  • Didysis Geizeris
  • Mirties slėnis
  • Niagaros kriokliai
  • Braiso kanjonas

 

Unknown

AMERIKIETIŠKA VIRTUVĖ

Amerikietiška virtuvė – viena iš vakarietiškos užjūrio virtuvės, kurios tradicijos paplitusios Jungtinėse Amerikos Valstijose bei jos kaimyninėse šalyse.

Šiaurės Amerika garsi savo kulinarijos paveldu, amerikietiškai maistas gaminamas beribiuose šiuo žemyno plotuose, besidriekiančiuose nuo Aliaskos iki pat Meksikos ribų. Šios virtuvės maisto gaminimo būdui susiformuoti padėjo valgių paruošimai, kuriuos naudojo pirmieji emigrantai iš Europos. Tais laikais atvykėliai jau naudojo keptuves bei puodus, daugelis amerikietiškų patiekalų troškinami arba kepami iki šiol. Kai kurie valgiai gali gerokai skirtis tarpusavyje, pavyzdžiui, obuolių pyragas gali būti kepamas pagal kelis receptus, kurie priklauso nuo sudedamųjų ir vietinių valstijos gyventojų kultūros tradicijų.

1382540635076

Tradicinė amerikiečių virtuvė

Amerikiečių užkanda prieš karštuosius patiekalus – vanduo ar limonadas su ledu bei įvairios salotos, dažnai pagardintos keliais aliejų, padažų užpilais. Pamėgdžiojant anglų virtuvės tradicijas, JAV kulinarai dažniausiai pateikia mėsos valgius su dviejų rūšių daržovėmis, tačiau auginami kukurūzai, kaip ir moliūgai bei ryžiai, amerikietiškoje virtuvėje naudojami gana skirtingai. Populiarūs ir suktinukai su ananasais, kepti batatai, makaronai, žirnių sriubos, lauko barbekiu ir virti omarai su daržovėmis. Taip pat Amerikoje išrastas kokteilis ganėtinai sodriai papildo šalies valgiaraštį.

JAV – patogaus ir greitai gaminamo maisto, pavyzdžiui, gruzdintų kukurūzų grūdų (spragėsių; angl. popcorn), bandelių su karšta dešrele (angl. hotdog) ir keptų viščiukų tėvynė. Amerikoje daugiau negu bet kur kitur pasaulyje suvalgoma įvairios sandaros mėsainių (angl. Hamburger). Tačiau šie amerikiečių patiekalai laikomi nesveikais žmogaus organizmui, jie turi įtakos dideliam svorio padidėjimui, atsiradusioms onkologinėms sveikatos problemoms, tarp jų širdies ligoms, diabetui.

 

Žymiausi patiekalai
Užkandžiai: mėsainiai

bandelės su dešrelėmis

Pagrindiniai patiekalai: omarai su daržovėmis
Sriubos: žirnių sriuba
Desertai: obuolių pyragai
Gėrimai: alkoholiniai kokteiliai

gazuoti gėrimai

RECEPTAI

 

Tradicinis amerikietiškas obuolių pyragas

 

Produktai:

  • 1 kg obuolių,
  • 8 kiaušiniai,
  • 2 stiklinės cukraus,
  • 2 g vanilinio cukraus,
  • 2 stiklinės miltų,
  • 1 šaukštas aliejaus,
  • 1 – 2 šaukštai miltų pabarstyti.

 

Kaip pagaminti:

  1. Kiaušinius įmuškite į gilų dubenį, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų. Išplakite plaktuvu iki vientisos, beveik baltos masės. Cukrus užturi visiškai ištirpti. Suberkite miltus, kruopščiai išmaišykite iki vientisos masės.
  2. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis.
  3. Kepimo skardą ištepkite aliejumi, pabarstykite miltais, pakratykite, kad miltai pasiskirstytų ant dugno ir ant sienelių.
  4. Pusę obuolių tolygiai paskirstykite ant skardos, užliekite tešlą. Ant tešlos sudėliokite likusias obuolių skilteles. Kad būtų gražiau, galite išdėlioti kokį nors ornamentą ar netgi sudėlioti kokį žodį.
  5. Pašaukite skardą su tešla į 180 – 190 laipsnių karštumo orkaitę. Kepkite, kol tešla paskrus, maždaug 1 val. Paskui išimkite pyragą iš orkaitės, palikite pravėsti, o tada supjaustykite gabalėliais.

Klasikinis amerikietiškas mėsainis

 

Produktai:

  • 6 bandelės su sezamų sėklomis
  • 800-900 g kapotos jautienos
  • 3 pomidorai
  • 6 riekelės čederio sūrio
  • 150 g gūžinių salotų
  • 2 raudonieji svogūnai
  • 2 marinuoti agurkai
  • 1 šaukštas „cajun“ prieskonių mišinio
  • 3 šaukštai pomidorų padažo
  • 3 šaukštai majonezo
  • 3 šaukštai aliejus
  • Druska
  • Juodieji malti pipirai

 

Kaip pagaminti:

Nuplaukite ir susmulkinkite salotas. Nuplaukite ir griežinėliais supjaustykite pomidorus. Nulupkite ir 3–4 mm griežinėliais supjaustykite svogūnus. Taip pat griežinėliais supjaustykite ir marinuotus agurkėlius. Dubenyje jautieną sumaišykite su prieskonių mišiniu Cajun ir žiupsniu druskos. Suformuokite 6 bandelės dydžio didkepsnius. Svogūnus kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies 4–5 minutes. Pabarstykite druska ir pipirais. Sudėkite į lėkštę. Didkepsnius kepkite keptuvėje po 3–5 minutes iš abiejų pusių. Bandeles perpjaukite per pusę. Viršutinę dalį ištepkite pomidorų padažu, o apatinę – majonezu. Ant apatinės bandelės dalies paskirstykite salotų, dėkite svogūnų. Ant jų uždėkite didkepsnį, tada 1 čederio riekelę, pomidorų ir marinuotų agurkėlių griežinėlį. Užvožkite viršutinę bandelės dalį ir tuoj pat ragaukite.

Tradicinis Padėkos dienos kalakutas

 

Jums reikės:

  • 5–6 kg kalakuto

Prieskoninis sviestas

Reikės:

  • 200 g sviesto;
  • vieno šaukšto smulkintų petražolių;
  • dviejų skiltelių česnako;
  • vieno arbatinio šaukštelio medaus;
  • druskos;
  • džiovinto baziliko, rozmarino, raudonėlių, raudonųjų ar baltųjų pipirų (juodųjų geriau nedėti, nes mėsos spalva gali pasikeisti).

Įdaras

Reikės:

  • 100 g svogūnų (kepintų);
  • 200 g pankolio;
  • 150 g duonos skrebučių.

Garnyras

Reikės:

  • 1–2 svogūnų;
  • 1–2 pankolių;
  • 2–3 saldžių bulvių;
  • 150 g saulėje džiovintų pomidorų


Garnyras

Reikės:

1–2 svogūnų;
1–2 pankolių;
2–3 saldžių bulvių;
150 g saulėje džiovintų pomidorų.

Paruošimas.

Išvalykite kalakutą, nurėžkite uodegėlę, nuplaukite ir išvalykite, kad būtų sausas. Visus ingredientus, reikalingus prieskoniniam sviestui, sumaišykite (galima trintuvėje, galima tiesiog sutrinti ranka). Kalakuto odą lengvai atskirkite nuo raumens; nepažeisdami odos darykite „kišenėles“. Prieskoniniu sviestu įtrinkite kalakuto mėsą po oda.
Tepkite visur: aplink kojeles, šiek tiek daugiau – krūtinėlę. Visą kalakuto paodį tepkite prieskoniniu sviestu.

Įdaras.

Svogūną, pankolį apkepinkite prieskoninio sviesto likučiuose, sumaišykite su duonos skrebučiais ir įdarykite šiuo mišiniu kalakutą. Mediniais iešmeliais „susiūkite“ kalakutą iš abiejų pusių bei užriškite kojeles. Kalakutą dėkite į skardą, prieš tai ją iškloję aliuminio folija (geriau rinkitės gilesnę, kad neišbėgtų sultys, išsiskirsiančios kepimo metu). Šaukite į orkaitę, kepkite 180 laipsnių temperatūroje.

 

Laikas, kol kalakutas iškeps, paprastai skaičiuojamas taip: 30 min. 1 kg svorio + 30 min., jei kalakutas įdarytas. Taigi 6 kg kalakutas keps 3,5 val. Po 2,5 val. labai atsargiai nuimkite foliją, pažiūrėkite, kaip vyksta kepimo procesai. Jei kalakutas „įdegė“ ir panašus į iškepusį – pašlakstykite jį savo sultimis ir folija uždenkite „styrančias“ dalis (pvz. kojeles). Šaukite atgal į orkaitę ir kas 15–20 min. apšlakstykite savo sultimis vėl ir vėl, iki kol visiškai iškeps. Odos jokiu būdu negalima pažeisti.

Jei kalakutas dega – mažinkite temperatūrą iki 150 laipsnių. Paskutinę kepimo valandą į foliją įvyniokite saldžias bulves ir kepkite šalia kalakuto. Kalakutas bus iškepęs, kai pradūrus mėsą pačioje storiausioje dalyje ims tekėti sultys. Jei jos su krauju (rožinės) – kiškite atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 30 min. 150 laipsnių temperatūroje. Užpylę dar kartą kalakutą sultimis iš skardos, paliekite kalakutą 15–20 min. pastovėti.

Tuo metu ruoškite garnyrą: kepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, pankolį, įdėkite smulkiai pjaustytus saulėje džiovintus pomidorus, pakepkite minutėlę ir sudėkite orkaitėje iškepusias nuvalytas bei supjaustytas saldžiąsias bulves. Viską pakepinkite. Druskos dėkite pagal skonį. Į didelę lėkštę dėkite garnyrą. Prie patiekalo tiks ir šviežios jūsų mėgstamų daržovių salotos. Norimomis porcijomis supjaustytą kalakutą patiekite į didelę lėkštę su garnyru. Tiks ir šviežios daržovių salotos.

Likusias nuo kalakuto kepimo nukoštas sultis galima naudoti kaip padažą, jei norite, galite įdėti daugiau medaus, citrinų sulčių.

Įdaras, likęs kalakuto viduje, yra arba valgomas kartu su mėsa, arba paliekamas kitai dienai, iš kurios daroma užkepėlė su kalakuto likučiais.

Įdomūs faktai, etiketas ir papročiai

Valgydami amerikečiai šakutę laiko kairėje rankoje, o peilį dešinėje. Iš pradžių peiliu ir šakute pjausto mėsą europietiškai, tačiau po to padeda peilį ir valgo šakute, paimta į dešinę ranką. O kairioji ilsisi ant peilio iki kitos pjaustomos operacijos. Dažnas tokio elgesio aiškinimas: pirmiesiems išeiviams JAV vakaruose visada reikėjo būti budriems, kad laiku galėtų atremti indėnų ar baltųjų priešų antpuolius. Todėl valgydami jie ir laikydavo peilius po ranka.

All-American-Bacon-Cheeseburgers_exps48107_TH2379798C03_29_1b_RMS

KANADA

Flag_of_Canada_(Pantone).svg

 

 

 

 

 

Kanada – valstybė Šiaurės Amerikos šiaurinėje dalyje. Ribojasi su JAV pietuose ir vakaruose, taip pat su Atlanto vandenynu rytuose, Ramiuoju vandenynu vakaruose bei Arkties vandenynu šiaurėje.

Kanada yra federacija, kurią sudaro 10 provincijų ir 3 teritorijos. Kanada yra antra pagal plotą pasaulio valstybė po Rusijos, jos plotas yra beveik 10 mln. kv. kilometrų.  2015 m. Kanadoje gyveno 35 mln. gyventojų, ji buvo 26-ta pagal gyventojų skaičių valstybė pasaulyje.

 

VIRTUVĖ

 

Mėgstamiausi patiekalai Kanadoje truputį skiriasi regionuose ir yra stipriai paveikti jų šeimų palikimo, ypač susijusio su šventėmis. Visoje Kanadoje populiarus klevų sirupas ir klevų produktai, atspindintys klevo reikšmę, kurio lapas puošia Kanados vėliavą.

Vakarų kanadiečiai mėgsta produktus iš šalies ūkių ir rančų. Populiarūs kepsniai, grūdų patiekalai, uogos. Su uogomis dažniausiai valgomi blynai, vafliai, iš jų daromas sirupas, džemas ir pan. Kanadoje populiarus ne tik alus (Molson ir Labatts), bet ir obuolių ar vyšnių sidras.

Dažnas kanadietis valgo tris kartus per dieną. Pusryčiams mėgiami dribsniai, košės, pyragaičiai, sultys, kava, arbata, karštas šokoladas. Apie vidurdienį valgomi sumuštiniai arba sriuba, studentai per priešpiečius mėgsta kumpio ir sūrio sumuštinius, bulvių traškučius, riestainius, vaisius. Pietums, priklausomai nuo to, kur gyvena, kanadiečiai gali valgyti jūrų patiekalus (vakarinė pakrantė, pajūrio rytinės pakrantės provincijos), jautieną (vakarų Kanada, ypač Alberta), vištieną arba kiaulieną. Dauguma Kanados gyventojų mėgsta padažus, dažnai patiekiamus su įvairiausiais būdais paruoštomis bulvėmis. Populiarūs desertai, kurių sudėtyje yra klevų sirupo: Maple Syrup Upside-Down Cake arba paprastas Maple Sundae.

Tradiciniai šios šalies patiekalai yra:

Flipper pie – ruonio pelekų pyragas.

Toutin – į blyną panašus patiekalas, pagamintas iš taukuose keptos tešlos.

Fish and brewis – sūdytos menkės ir džiūvėsių patiekalas.

Jigg‘s dinner – tradicinis patiekalas, dažniausiai valgomas sekmadieniais daugelyje Niufaundlando provincijos regionų ir Labradore. Valgis susideda iš sūdytos mėsos (arba sūdytų šonkaulių), virtų bulvių, kopūsto, morkų, ropių ir žirnių pudingo. Patiekalas kartais pagardinamas garstyčiomis, padažu, sviestu arba marinuotais burokėliais.

Poutine – tai bulvių šiaudeliai su sūriu ir padažu. Tai pagrindinė greitojo maisto rūšis Kanadoje. Yra nemažai šio patiekalo variantų.

Tourtiere – tai pagrindinių trijų sluoksnių pyragas, paprastai gaminamas iš tešlos, kiaulienos ir/arba veršienos, jautienos ir pagardintas kvapiaisiais pipirais, cinamonu, gvazdikėliais, muskato riešutais, česnaku ir svogūnais. Taigi pagrindinis ingredientas yra kiauliena. Bet kartais naudojama ir aviena, jautiena, antiena, triušiena ir kartais bulvės. Dauguma šeimų turi savo receptą, dažnai tai budriai saugoma paslaptis. Skirtinguose regionuose šis patiekalas vadinamas kitaip: pavyzdžiui, Saguenay Lac-Saint-Jean mieste jis vadinamas pate a la viande arba tourtiere du Lac-Saint-Jean – tai pyragas su bulvėmis ir triušiena. Dažniausiai patiekiamas karštas, su aitriųjų pipirų ir namų gamybos pomidorų padažu.

Unknown-2 copy

Receptai

Jigg‘s Dinner

Jums reikės:

  • apie 1 kg sūdytos mėsos arba sūdytų kiaulės šonkauliukų;
  • 1 puodelio išaižytų žirnelių;
  • 6-8 vidutinio dydžio bulvių;
  • 6 morkų;
  • 1 ropės (nuskustos ir supjaustytos dideliais gabalais);
  • 1 kopūsto, supjaustyto griežinėliais;
  • 2 valgomųjų šaukštų sviesto;
  • Pipirų.

Paruošimas

Užmerkti mėsą šaltame vandenyje nakčiai (6-8 valandoms). Leisti nuvarvėti ir sudėti į didelį puodą. Sudėti žirnius į medžiaginį maišelį (palikti vietos išbrinkimui), kurį įdėti į puodą su mėsa. Į puodą įpilti vandens. Virti apie 2 valandas. Paruošti daržoves. Mažas bulves ir morkas nebūtina pjaustyti, dideles perpjauti pusiau. Griežinėliais supjaustyti ropę ir kopūstą. Po dviejų valandų į puodą sudėkite daržoves (kopūstą dėkite paskutinį) ir virkite, kol suminkštės. Iš maišelio išimkite žirnius, supilkite į dubenį ir trinkite su sviestu ir pipirais, kol pasidarys žirnių pudingas. Išimkite mėsą ir supjaustykite porcijomis. Mėsą ir daržoves sudėkite į lėkštę. Atskirai patiekite žirnių pudingą.

Tourtiere

Jums reikės:

  • 500 g liesos kiaulienos;
  • 250 g liesos jautienos;
  • 1 svogūno;
  • 1 česnako skiltelės;
  • pusės puodelio vandens;
  • 1 1/2 arbatinio šaukštelio druskos;
  • 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių;
  • 1/4 arbatinio šaukštelio šalavijų;
  • 1/4 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų;
  • 1/8 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių.

Paruošimas

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Į prikaistuvį sudėti kiaulieną, jautieną, svogūną, česnakus, įpilti vandens ir įberti druskos, pipirų, čiobrelių, šalavijų, gvazdikėlių. Virti pamaišant ant vidutinės ugnies, kol mišinys užvirs. Sumažinti ugnį ir virti apie 5 minutes, kol išvirs mėsa. Iš masės padaroma pyrago forma, suvyniojama į foliją ir kepama apie 20 minučių. Po to nuimti foliją ir dar kepti apie 15 minučių, kol gražiai paruduos. Prieš supjaustant palikite 10 minučių atvėsti.

Nanaimo Bars

Jums reikės:

apatiniam sluoksniui:

  • ½ puodelio sviesto;
  • ¼ puodelio cukraus;
  • ⅓ puodelio nepasaldintos kakavos;
  • 1 kiaušinio;
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės;
  • 2 puodelių sugrūstų kvietinių miltų krekerių;
  • 1 puodelio smulkintų kokoso riešutų;
  • ½ puodelio smulkintų graikinių riešutų.

viduriniam sluoksniui:

  • ¼ puodelio sviesto;
  • 2 puodelių glajaus;
  • 2 valgomųjų šaukštų vanilės miltelių;
  • 3 valgomųjų šaukštų pieno.

 

viršutiniam sluoksniui:

  • 120 g šokolado;
  • 1 valgomojo šaukšto sviesto.

Paruošimas

Apatinis sluoksnis: sumaišykite sviestą, cukrų, kakavą, kiaušinį, vanilę ir nuolat maišydami virkite ant silpnos ugnies, kol masė sutirštės. Sudėkite sutrintus krekerius, kokoso riešutus ir graikinius riešutus. Viską išmaišykite. Sudėkite masę į riebalais išteptą prikaistuvį. Vidurinis sluoksnis: visus produktus plakite tol, kol masė virs kremu. Užpilkite ant krekerių ir valandai palikite sukietėti. Viršutinis sluoksnis: ištirpdykite šokoladą ir sviestą. Užpilkite ant paruoštos masės ir vėl leiskite atvėsti apie valandą. Supjaustykite gabalėliais ir patiekite.

Įdomūs faktai, etiketas ir papročiai

Etiketas prie stalo nėra labai griežtas. Valgydami kanadiečiai peilį laiko dešine, šakutę – kaire ranka. Ant stalo alkūnių laikyti negalima. Servetėlė valgymo metu yra padėta ant kelių. Dažniausiai pirmieji valgyti pradeda vakaro šeimininkai, o tik tada svečiai.

 

 1200px-Flag_of_Jamaica.svg

JAMAIKA

Jamaika – sala ir valstybė Karibų jūroje, Didžiųjų Antilų salyne, į pietus nuo Kubos ir į vakarus nuo Haičio. Pavadinimas kilo iš indėnų Taino kalbos pavadinimo Xaymaca („pavasarių žemė“).

 

VIRTUVĖ

 

Tradicinė Jamaikos virtuvė – tai ispanų, anglų, indų ir kinų virtuvių mišinys, kuriame aiškiausiai išreikšti afrikietiški prieskoniai.

Maistingų šakniavaisių ir duonmedžio vaisių naudojamas nuo seno praktikuotas kaip pigiausias  būdas vergams išlaikyti. Būtent šiuo tikslu daug kultūrų į Jamaiką atvežta iš Afrikos.

Juodaodžių vergų indėlis į vietinę virtuvę – tai „Duckunoo“ – bananų ir kokosų pudingas, gaminamas garuose.

Vienas seniausių Jamaikos patiekalų – „Manish Water“, kuris įprastai valgomas  ir kasdien, ir esant progoms. Šis patiekalas ruošiamas iš ožkos galvos, kojų, bananų, viskas paskaninama romu ir pipirais.

Itin maistinga jamaikietiška žuvų  sriuba „Cows Cod“. Ja maitinti sportininkai ir į mūšį besiruošiantys kariai, mat ši sriuba suteikia jėgos ir ištvermės.  Patiekalo paslaptis slypi ypatinga menkių rūšis.

 

Jamaikos daržovių turguose be bananų, kokosų, ananasų galima įsigyti tokių egzotiškų vaisių kaip „Paw-paws“, „Sweetsops“, „Star apple“, naudojamų „Matrimony“ – desertams su kondensuotu pienu ir citrusinių vaisių minkštimu gaminti.

Jamaikiečiai mielai valgo „Calaloo“ – jaunų ūglių lapus ir stiebelius, savo skoniu primenančius špinatus.  Šviežių „Calaloo“ valgyti negalima – kramtant galima susižaloti gerklės gleivinę. Šis prieskonis dažnai naudojamas sriuboms, daržovių troškiniams gardinti.

Nacionalinis Jamaikos vaisius – tai „Aki“ (ackee, Ankye), kuris atvežtas iš Vakarų Afrikos dar 1778 metais.  Savo skoniu šis vaisius primena virtą kiaušinį.

 

Iš prieskonių dažniausiai naudojami jamaikietiški pipirai, „Scotch bonnet“ – labai maži aitrūs pipirai, savo skoniu primenantys chabanero skonį, česnakai, imbierai, muskato riešutai.

Vytinama mėsa gardinama ne tik pipirais, bet ir svogūnais, kmynais ir muskatais.  Pamarinavus viskas verdama ant nedidelės ugnies, naudojant kvapnią „Pimento“ medieną.

Vytintas maistas – itin populiarus. Pietinėje pakrantėje ruošiamos vytintos krevetės su pipirais, pyragėliai su sūdytomis žuvimis,  skumbrės, troškintos kokosų piene su pomidorais, svogūnais ir prieskoniais.

landscape-1499895297-jerk-chicken-delish

Receptai

 

Jamaikietiška žuvis

Reikės:

  • 1 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų piprų
  • 5 cm ilgio imbiero, nulupto ir susmulkinto
  • 2 šviežių, raudonų čili pipirų, smulkiai pjaustytų
  • Druska
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • apie 400 g baltos žuvies ( du gabaliukai po 200 g )
  • 4 didelių bulvių, nuskustų ir supjaustytų gabaliukais

Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Sumaišykite piprus, imbierą,, čili pipirus, alyvuogių aliejų, druską. Įtrinkite žuvį prieskonių mišiniu. Likusiu prieskonių mišiniu įtrinkite bulvių gabaliukus. Tada bulves sudėkite į kepimo indą ir kepkite orkaitėje 15 minučių. Po 15 minučių, šale bulvių sudėkite žuvį ir kepkite dar 15 minučių.

Padažui jums reikės:

  • 2 saujų šviežių porų, pjaustų žiedeliais
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukšto medaus
  • pusės citrinos sulčių
  • druskos

Gaminimas:
Įkaitinkite aliejų, sudėkite porus ir visus likusius ingridientus. Viską gerai maišykite pora minučių ant gana kaitrios ugnies ir galite dėti ant žuvies viršaus, kuri jau laukia lėkštėje su bulvėmis.

VIŠTIENA JAMAIKIETIŠKAI (JERK CHICKEN)


Reikės

  • 8 vištienos šlaunelių;
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus kepimui;
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo;

Marinatui prireiks

  • vieno scotch bonnet arba habanero čili pipiro;
  • 2-3 česnako skiltelių;
  • 1 šaukštelio maltų gvazdikėlių;
  • 1 šaukštelio malto cinamono;
  • 1 šaukštelio malto muskato riešuto;
  • 2 šaukštelių maltų kvapiųjų pipirų;
  • 1 šaukšto džiovinto arba poros šakelių šviežio čiobrelio;
  • 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • šiek tiek druskos ir pipirų.


GAMINIMO EIGA
Pirmiausia pasigaminame marinatą. Tradiciškai marinatas gaminamas iš scotch bonnet pipirų, kadangi tik jie suteikia unikalų aštrumą ir turi ryškų vaisinį poskonį, todėl juos ir rekomenduojame naudoti, nors, iš bėdos, tinka ir habanero (daugiau informacijos apie šiuos pipirus rasite čia). Nesvarbu, kuriuos aštriuosius pipirus naudosite – juos kartu su česnakais smulkiai supjaustome ir beriame į indą kartu su visais maltais prieskoniais, alyvuogių aliejumi ir viską gerai išmaišome. Nusausiname vištienos šlauneles ir ties storiausiomis dalimis peiliu padarome po 2-3 ręžius (taip mėsa tolygiau marinuosis). Vištieną ištriname gautu marinatu ir paliekame šaldytuve per naktį. Kepame ant grotelių apie 15-20 minučių, aplaistę vorčesterio padažu. Taip pat šlauneles galime kepti ir namuose, tuomet šlauneles apskrudiname keptuvėje ir apšlakstome vorčesteriu, o po to dedame į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę 20 minučių. Vištieną jamaikietiškai patiekiame su ryžiais ar saldžiomis bulvėmis (batatais) ir ananasų salsa.

Desertinis ryžių pudingas

Reikės

  • 200 g baltų ryžių,
  • 1 stikl. kokosų pieno,
  • 6 valg. šaukštų rudojo cukraus,
  • 1 mango, pusės ankšties vanilės,
  • 1 valg. šaukšto žaliųjų citrinų sulčių.

Kaip pasigaminti

Pasūdytame vandenyje išvirkite ryžius, juos nusunkite. Įberkite 3 valg. šaukštus cukraus, supilkite kokosų pieną, suberkite vanilės sėklas ir gerai sumaišę palikite. Nulupkite mangą, smulkiai supjaustykite ir, sumaišę su likusiais 3 valg. šaukštais cukraus ir keliais šaukštais vandens, pavirkite ant mažos ugnies apie 15–20 minučių, kol mango vaisius taps skaidrus (jei vaisius sunokęs, reikia virti trumpiau). Jei mangai virdami džiūsta, įpilkite dar kelis šaukštus vandens. Išvirusią uogienę susmulkinkite maisto smulkintuvu, kad neliktų gabaliukų. Ryžius sudėkite į stiklines, jų viršų užklokite keliais šaukštais mango vaisių uogienės, sumaišytos su žaliųjų citrinų sultimis. Patiekite kambario temperatūros. Papuošti galima riešutais arba kokoso drožlėmis.

Įdomūs faktai, etiketas ir papročiai

Valgyti pradedama tik šeimininkams pasakius „valgykime“ arba „prašau, pradėkite“. Peilis laikomas dešinėje, peilis – kairėje rankoje. Baigus valgyti, peilis ir šakutė lygiagrečiai padedami dešinėje lėkštės pusėje. Kai įrankių nelaikote, rankos turėtų būti sudėtos ant kelių.