P. Amerika

1280px-Flag_of_Brazil.svg

 

BRAZILIJA

 

Brazilijos Federacinė Respublika (portug. República Federativa do Brasil) – valstybė Pietų Amerikos žemyne, didžiausia ir daugiausiai gyventojų turinti šio žemyno valstybė. Brazilija yra didžiausia pagal plotą ir gyventojų skaičių portugališkai kalbanti valstybė pasaulyje. Šalis taip pat yra penkta pagal užimamą plotą ir gyventojų skaičių (apie 192 milijonai) pasaulio valstybė.

Lankytinos vietos:

  • Galapagų salos, Ekvadoras
  • Kanaimos nacionalinis parkas, Venesuela
  • Nazca linijos, Peru
  • Vandenų susitikimas, Brazilija
  • Titikakos ežeras, Peru ir Bolivija
  • Folklendų salos

VIRTUVĖ


Brazilijos virtuvėje vyrauja žuvies ir jūrų produktai, gausiai naudojamas alyvų aliejus, kokoso riešutai. Mėgstamiausi brazilų užkandžiai – įvairūs sumuštiniai, įdarytos alyvuogės, maži pyragėliai su krevetėmis arba vištiena, viščiukų kojelės. Duona Brazilijoje, kaip ir daugelyje šalių, svarbus tautos virtuvės akcentas. Čia kepama duona panaši į prancūzišką batoną ir vadinama pão francês.

Šioje šalyje mėgiami gaivūs svaigieji kokteiliai, maišomi su egzotiškų vaisių sultimis. Brazilai ypač mėgsta cukranendrių degtinę cachaça, kitaip vadinamą baltuoju romu (sumaišyta su citrina, žaliąja citrina ir nerafinuotu cukrumi).

Šios šalies kulinarai siūlo ir braziliškų saldumynų. Vieni populiariausių yra avokado kremas, pieno pudingas, moliūgo saldainiai su kokoso riešutu. Galima paragauti egzotiško skonio žalių bananų pyrago arba neįprasto juodojo šokolado su aitriosiomis paprikomis.

Gatvės maistas
Brazilijoje labai populiarus gatvės maistas. Vietiniai čia pasigamina tradicinių patiekalų ir kasdien prekiauja jais kaip užkandžiais. Pats populiariausias tokios prekybos patiekalas acaraje, mažas rutuliukas, padarytas iš pupelių, virtas palmių aliejuje, pagardintas aitriaisiais pipirais ir įvairiais prieskoniais.

Patiekalų įvairovė
Brazilija yra labai didelė šalis. Kiekvienas regionas turi savo tradicinius patiekalus, kuriuos skanauja patys ir mielai vaišina svečius. Nacionaliniu Brazilijos patiekalu laikoma Feijoada (troškinys, paruoštas iš juodųjų pupelių, kiaulienos nugarinės, kiaulės kojos, rūkyto kumpio ir kitų produktų).

 

Keli tradiciniai patiekalai:


Pato no tucupi (valgis, pagamintas iš antienos manijoko padaže).
Tacacá (tiršta sriuba su krevetėmis ir česnaku).
Vatapá (krevetės, žuvų taukai, kokoso pienas, ryžiai).
Caruru (krevetės, okra, svogūnai ir pipirai).
Mingau (gaminamas iš žalių bananų, išvirtų piene).
Guisado (vėžlių troškinys).
Xinxim de galinha (stipriai sūdyti vištienos gabaliukai, troškinti žemės riešutų, krevečių ir imbiero padaže).
Tutu de feijão (troškintos pupos, valgomos su keptu kiaušiniu arba virtomis dešrelėmis).
Jacaré (krokodilienos delikatesas).

feijoada-7

Receptai

Brigadeiros

Reikės

 

  • 400 gramų kondensuoto pieno, saldinto
  • 3 šaukštai kakavos
  • 1 šaukštas sviesto

APVOLIOJIMUI:

  • 80 gramų
  • šokoladinių pabarstukų

 

Paruošimas

  1. Puode storesniu dugnu išlydome sviestą, suberiame kakavą ir supilame kondensuotą pieną, kaitiname masę nuolat maišydami 15 minučių ant silpnesnės vidutinės ugnies, kol mišinys sutirštėja. Masė turi būti gana tiršta. Indą, į kurį supilsime šokoladinę masę, ištepame sviestu. Tada supilame karštą šokoladinę masę. Paliekame visiškai atvėsti kambario temperatūroje.
  2. Į kitą dubenėlį suberiame šokoladinius pabarstukus.
  3. Rankas suvilgome sviestu, labai minimaliai, kad šokolado masė neslidinėtų rankose, bet ir prie jų neliptų. Tada imame po 1 šaukštelį šokoladinės masės, suformuojame rutuliuką, jį apvoliojame pabarstukuose, dedame ant lėkštės. Taip suformuojame iš viso ~15 rutuliukų. Po to triufelius dedame į šaldytuvą sustingti ~30 minučių – 1 valandą.

Fijoada

Reikės:

  • 3 stiklinių juodųjų pupelių
  • 1 didelio svogūno
  • 3 pomidorų
  • 3 didelių česnako skiltelių
  • 3 vištos blauzdelių mėsos be kaulo (kadangi nebuvo pirkti be kaulo, tai naudojau su kaulu)
  • 3 rūkytų dešrelių
  • 5 nedidukų gabaliukų sūdytos kiaulienos lašinukų
  • vytinto kumpio (turėjau užsilikusio)
  • 1 čili pipiro
  • lauro lapų, pipirų, druskos

Iš vakaro pamerkti pupeles, o kitą dieną užpilti šaltu vandeniu ir virti apie 2valandas. Per tą laiką, kol verda pupelės, susismulkinti svogūnus, česnakus, nuluptus pomidorus. Mėsą supjaustyti stambokais gabalėliais ir apkepti keptuvėje (gilioje, kad po to joje galėtų troškintis). Pirmiausia apkepti sūdytus lašinukus, po to vytintą kumpį, pabaigoje – vištieną. Dešrelių galima nekepti. Viską išimti iš keptuvės, o į esamus riebalus suberti smulkintus svogūnus, česnakus. Kai šie lengvai apkeps, sugrąžinti mėsą, užpilti smulkintais pomidorais ir palikti troškintis.

Troškintis apie 1,5 valandos, pabaigoje  sudėti supjautytas dešreles. Pupelėms išvirus, vandenį nupilti, o jas subėrti į mėsos troškinį. Išmaišyti ir palikti 10-15 minučių skoniams susigerti. Brazilai Feijoadą valgo su ryžiais.


Brazilai šiam troškiniu naudoja rūkytą liežuvį, kiaulės kojas, sūdytus ir rūkytus lašinius, kumpį, bet svarbiausia, turi būti trijų rūšių mėsa: rūkyta, vytinta/sūdyta, šviežia.
Jeigu supiltumėte pupelių nuovirą į mėsos troškinį, gautumėte juodųjų pupelių sriubą. Kartais pupeles susmulkina ir pateikia kaip košę prie mėsos troškinio, naudoja vis skirtingas mėsas.  Ir visa tai gaunasi įvairiausių rūšių Feijoada.

Braziliškas bananų ir kavos desertas

 

Reikės:

  • 4 prinokusių bananų,
  • 1 v. š. kavos granulių, ištirpintų 1 v. š. karšto vandens,
  • 8 v. š. tiršto natūralaus jogurto,
  • 2 v. š. rudojo cukraus,
  • kapotų riešutų.

 

Gaminimo eiga:

Į virtuvės kombainą sudedame nuluptus bananus, ištirpintą kavą ir sutriname, kad susidarytų vientisa masė. Padalijame bananų masę į 4 taures, pabarstome ruduoju cukrumi, ant viršaus dedame po 2 valgomuosius šaukštus jogurto, pabarstome smulkintų riešutų.

Prieš patiekdami desertą palaikome šaldytuve mažiausiai 30 min.

Įdomūs faktai, etiketas ir papročiai

Valgydami brazilai šakutę laiko kairėje, peilį – dešinėje rankoje. Baigus valgyti, šakutė ir peilis lygiagrečiai padedami lėkštės centre. Būtinai įsitikinkite, kad įrankiai nesikryžiuotų.

Laikydami įrankius, rankas laikykite virš stalo, t.y. ne ant kelių. Riešai gali būti padėti ant stalo, tačiau niekuomet alkūnės. Niekuomet nevalgykite rankomis, net ir vaisių. Dažniausiai jie valgomi su peiliu ir šakute.

2000px-Flag_of_Argentina.svg

 

 

 

 

 

ARGENTINA

 

Argentina, oficialiai vadinama Argentinos Respublika (isp. República Argentina) – antra pagal dydį Pietų Amerikos valstybė ir aštunta pagal dydį pasaulio valstybė, išsidėsčiusi tarp Andų kalnų ir Pietų Atlanto vandenyno.

Argentina ribojasi su Brazilija, Paragvajumi, Bolivija, Čile ir Urugvajumi.

 

VIRTUVĖ

 

Ką valgyti Argentinoje?
Argentinietiškos virtuvės patiekalus galima apibendrintai pavadinti vienu žodžiu – jautiena. Ir ne bet kokia jautiena, bet pat geriausia pasaulyje, aukščiausios klasės sultinga mėsa. Unikalus jautienos paruošimo būdas – asado, panašus į mums gerai žinoma barbekiu, kuomet mėsa kepama ant grilio arba krosnies, apipilama padažu. Tai tarsi šventas nacionalinis ritualas. Tik apsilankę Argentinoje, suprasite, jog čia gaminami skaniausi jautienos patiekalai.

Jei norite užkąsti, rekomenduojame išbandyti sočius sumuštinius su jautiena, daržovėmis ir pitos duona – lomito ir chivito. Kitas greitas maistas, kurį galite įsigyti tiesiog gatvėse esančiuose mini kioskuose – choripan, tai vietinės gamybos dešrainis. Kavinukėse mėgstami tostado – kepti sumuštiniai su sūriu ir kumpiu.  Ne tik skubėdami, galite išbandyti empanadas – mažyčius pyragėlius su įdarais, dažniausiai, žinoma, jautienos, bet būna ir su sūriu ir daržovėmis, priklausomai nuo virėjo vaizduotės.

Parrillas, pica ir makaronai labai populiarūs nacionalinėje Argentinos virtuvėje ir yra dažnai gaminami tiek namuose, tiek restoranuose.  Parrillas, tai barbekiu, paruoštas pagal tradicinę asado technologiją. Dažniausiai šis mėsos patiekalas patiekiamas gan didelėmis porcijomis, su mintimi, jog juo pasidalinsite juo su savo draugais. Garnyras ir salotos, įprastai perkami atskirai. Sakysit, pica ir makaronai visai neargentinietiška? Tačiau šie patiekalai, visgi yra argentinietiškos virtuvės dalis. Taip yra dėl XIX a. viduryje vykusios masinės žmonių italų imigracijos. Taigi, viešėdami Argentinoje, galėsite paskanauti šviežių makaronų, pagamintų su sūriu, rikota ar mėsa bei pomidorų ir svogūnų padažu. Picos Argentinoje vertos dėmesio, vienas iš įdomesnių jų ingredientų palmės šerdis. Tai saldi traški daržovė, primenanti šparagus arba salierus.

Argentinoje gaminami desertai – verti nuodėmės. Argentinos gyventojai labai mėgsta saldumynus ir valgo juos net pusryčiams. Dažniausiai valgomos medialunas – mažos saldžios pusryčių bandelės. Itin mylimas šokoladas, tortai ir sausainiai. Būtinai paragaukite burnoje tirpstančių ledų – helado su įvairiausiais priedais.

Argentinoje mėgstami gazuoti gėrimai su skoniais (ypač populiarus pomelo greipfruto skonio). Atsigaivinimui galite įsigyti tiek gazuoto, tiek negazuoto mineralinio vandens. Arbata dažniausiai užplikoma iš „pakelių“, yra gan stipri, patiekiama su citrina arba pienu. Matė – ne tik šalies tradicinis gėrimas, bet ir didžiulė kultūros dalis. Tai arbata geriama pagal tam tikrą etiketą ir yra siejama su ritualais. Argentinietiškas vynas giriamas ir degustuojamas pasaulinėje rinkoje, vertinamas dėl savo kokybės.

My Recipes Latin Story

Receptai


Alfajores – sviestiniai sausainiai su karameliniu įdaru


TEŠLAI:

  • 300 gramų kukurūzų krakmolo
  • 200 gramų miltų
  • 200 gramų sviesto
  • 125 gramai cukraus (arba cukraus pudros)
  • 3 vienetai kiaušinių trynių
  • 1 vienetas kiaušinių
  • 1 šaukštelis citrinos žievelės (tarkuotos)
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto (arba vanilinio cukraus)
  • 1 šaukštelis
  • Druskos
  • 0.5 šaukštelio sodos

 

ĮDARUI:

  • 300 gramų
  • karamelizuoto kondensuoto pieno (Rududu arba naminio)

 

PAPUOŠIMUI:

  • šiek tiek kokoso drožlių

Paruošimas

 

  1. Sviestą ištirpdome mikrobangėje, nereikia, kad būtų labai skystas.
  2. Viename dubenyje sumaišome miltus, krakmolą, cukrų, sodą, druską, kepimo miltelius. Viduryje mišinio padarome duobutę, į ją supilame sviestą, kiaušinių trynius ir kiaušinį, vanilės ekstraktą, citrinos žievelę. Tešlą išmaišome šaukštu, po to išminkome, padarome rutulį. Tešla bus gana trapi.
  3. Atsipjauname gabalą tešlos, jį kočiojame ant truputį pamiltuoto paviršiaus. Tešla kočiojasi gana sunkiai, nes yra šiek tiek lipni ir trapi, bet iš tešlos tereikia iškočioti ~0,5-0,8 cm storio lakštą ir naudojant apvalią nedidelę formelę išspausti sausainių puseles. Iš visos tešlos turėtumėte gauti ~30 apskritimų (jei kiekvienas apskritimas ~5 cm skersmens).
  4. Apskritimus dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kepame iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~8 minutes, kol sausainiai truputį išsipučia. Nereikia, kad sausainiai paruduotų. Sausainius išimame iš orkaitės, palaukiame, kol atvėsta ir tada nuimame nuo kepimo popieriaus. Ant vieno sausainio tepame karamelizuotų sutirštinto pieno (~1-1,5 arb. š.), uždedame kitą sausainį, juos suspaudžiame, šonus peiliu aptepame taip pat karamele ir apvilgome kokoso drožlėse. Skanių sausainių!
  5. Geriausia naudoti kiek minkštesnę karamelę. Jei karamelė labai kieta, tuomet truputį pašildykite mikrobangėje. Sausainiai laikomi uždengti kambario temperatūroje gali išstovėti iki 5 – 6 dienų.

 

Keptas paršelis „Lechon“

Reikės

  • 3 kg kiaulienos mentės,
  • 2 arbatiniai šaukšteliai juodųjų pipirų,
  • 1 šaukštelis aitriosios paprikos,
  • 2 arbatiniai šaukšteliai druskos,
  • 1 arbatinis šaukštelis kmynų,
  • 1/3 puodelio šviežių raudonėlių,
  • 8 skiltelės smulkinto česnako,
  • 1 stiklinė šviežių apelsinų sulčių,
  • 1 žaliosios citrinos sulčių,
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
  • 2 raudonieji svogūnai,
  • 1 šaukštas rudojo cukraus.

 

GAMINIMAS:

Sumaišykite visus ingredientus ir gerai ištrinkite kiaulienos mentę. Palikite šaldytuve 4 – 6 valandoms, kad įsigertų visi skoniai. Kepkite orkaitėje 190 laipsnių temperatūroje, apie 2 valandas. Galite patiekti su argentinietišku chimichurri padažu.

 

 

Kalėdinis pudingas „Flano“

Reikės

Karamelei:

  • 0,5 puodelio vandens,
  • 1 puodelis cukraus,

Kremui:

  • 4 puodeliai karšto pieno,
  • 0,5 puodelio cukraus,
  • 6 kiaušiniai,
  • 1,5 šaukštelio vanilės ekstrakto.

 

GAMINIMAS:

Karamelė:

Supilkite cukrų ir vandenį į prikaistuvį ir virkite virš mažos ugnies kol cukrus išsilydys ir taps rudos spalvos karamele. Gautą masę išpilstykite į mažas folines formeles.

Kremas:

Pakaitinkite pieną ir cukrų virš mažos ugnies, kol cukrus ištirps. Tik jokiu būdu neleiskite masei užvirti. Atskirame inde įmuškite kiaušinius ir įpylę vanilės ekstrakto gerai išplakite. Maišydami pieną su cukrumi supilkite kiaušinių plakinį į karštą pieną. Gautą masę išpilstykite į indelius ant karamelės. Sudėkite juos į skardą ir maždaug iki pusės pripildykite karštu vandeniu. Tuomet skardą pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min. Patiekite atvėsintą.

Įdomūs faktai, etiketas ir papročiai

Valgydami argentiniečiai šakutę laiko kairėje, peilį – dešinėje rankoje. Baigus valgyti, šakutė ir peilis lėkštėje sukryžiuojami. Laikydami įrankius, rankas laikykite virš stalo, t.y. ne ant kelių. Riešai gali būti padėti ant stalo, tačiau niekuomet alkūnės.

2000px-Flag_of_Peru_(state).svg

PERU

Peru, oficialiai Peru Respublika (isp.: Perú arba República del Perú; kečujų k.: Piruw) yra valstybė Pietų Amerikoje, kuri ribojasi su Ekvadoru ir Kolumbija šiaurėje, su Brazilija – rytuose, su Bolivija – pietryčiuose ir su Čile – pietuose. Vakaruose Peru pakrantes skalauja Ramusis vandenynas.

 

VIRTUVĖ

Peru virtuvė įvairialypė kaip ir pati šalis: tradiciniai vandenyno pakrantės valgiai skiriasi nuo selvos ar Andų patiekalų.

Kalbant apie perujiečių mitybos tradicijas, pirmiausiai reikėtų pradėti nuo bulvių. Peru – bulvių tėvynė; perujiečiai atskiria bene 4000 jų rūšių. Vietos šeimininkės žino, kuri rūšis tinka virti, kuri – kepti, džiovinti, dėti į sriubą ir t. t. Džiovintas bulves perujiečiai vadina „papa deshidratata“. Prieš gamindami iš jų valgį, kelias valandas mirko vandenyje. Ypač gardžios saldžiosios Peru bulvės – batatai.

Antrasis pagal svarbą šio krašto produktas – kukurūzai. Jų esama keleto rūšių, pagrindinės – vadinamieji čoklai (choclo) ir violetinės spalvos „maiz morado“.

Vienas žymiausių perujiečių patiekalų – sevičė (ceviche): tai šviežia žuvis, trumpai pamarinuota citrinos sultyse su svogūnais. Patiekiama su čoklais, saldžiosiomis bulvėmis ir kitomis daržovėmis.

Perujiečiai valgo vištieną, kiaulieną, jautieną, alpakos mėsą, bet egzotiškiausias turistams atrodo „cuy“ – keptos jūrų kiaulytės. Jas maistui veisdavo dar inkai.

Peru turguose – gausybė žinomų ir mums nematytų vaisių, iš kurių įdomu paragauti čirimojos (chirimoya): iš išorės jis žalias, viduje – baltas, pagal skonį primena ledinukus, čiulpiamus lėktuvuose.

Universalus Peru gėrimas, skanaujamas visur ir visada, – mate de coca – arbata iš kokos lapų. Nuo inkų laikų perujiečiai tiki, kad kokos lapai gydo, gaivina, daro visokius stebuklus.

Jugo de cerveza negra – tamsaus alaus sultys – ruošiamos taip: į plaktuvą dedate kelis skirtingus vaisius (papają, mangą etc.) ir morką. Tyrę reikia perkošti, įdėti medaus, įmušti žalią kiaušinį, įpilti pieno ir tamsaus alaus.

Perujiečių alus vadinamas čiča (chicha); jis gaminamas iš kukurūzų. Populiarus ir „pisko“ (pisco) gėrimas – 35-50 laipsn. stiprumo vynuogių degtinė. Dažniausiai ji vartojama kokteiliams gaminti.

Unknown-2 copy 2

Receptai

 

Žuvis „Ceviche“

Reikės:

  • 1 kg žuvies filė (reiktų baltos, bet tiks ir lašiša),
  • 1 puodelio citrinos sulčių,
  • 1 skiltelės sutrinto česnako,
  • maltų paprikų,
  • 1 raudono svogūno, supjaustyto žiedais,
  • 2 aitriojo pipiro ankščių,
  • supjaustytų gabaliukais,
  • saliero gabaliukų,
  • druskos,
  • maltų juodųjų pipirų,
  • kalendros,
  • salotų lapų,
  • 1 kukurūzo burbuolės.

Paruošimas


  1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabliukais, sudėkite į indą, užpilkite citrinos sultimis, pagardinkite česnaku, prieskoniais ir palikite marinuotis (iki valandos). Tuomet dėkite svogūnų, aitriojo pipiro bei saliero, pagardinkite kalendra ir palikite dar pusvalandžiui.

    2. Prieš patiekdami papuoškite salotų lapais ir kukurūzų žirneliais.

    Gardu valgyti su saldžiosiomis bulvėmis.

 

Bulvės „Papa a la huancaina“

 

Reikės:

  • 200 g bulvių,
  • 1 kiaušinio,
  • 50 g fetos sūrio,
  • 200 ml pieno,
  • 100 g aliejaus,
  • 70 g krekerių,
  • 2 skiltelių česnako,
  • salotų lapų,
  • kelių paprikos skiltelių,
  • alyvuogių,
  • ciberžolės,
  • Petražolių.

 

Paruošimas

1. Bulves išvirkite, kiekvieną supjaustykite į 4 dalis.
2. Padažui paruošti krekerius, pieną, sūrį, česnaką, ciberžoles suplakite elektriniu plaktuvu. Įpilkite į masę aliejaus.

3. Bulvių puseles sudėkite ant lėkštės ir užpilkite padažo. Papuoškite virtu kiaušiniu, salotomis, alyvuogėmis, paprikos skiltelėmis ir petražolėmis.

Spurgos „Picarones“


Reikės:

  • 0,5 kg miltų,
  • 250 g bulvių,
  • 250 g moliūgo,
  • 0,5 šaukštelio druskos,
  • 0,5 l vandens,
  • 75 g mielių,
  • cinamono lazdelės,
  • 1 gvazdikėlio,
  • 0,5 šaukštelio anyžių,
  • alyvuogių aliejaus,
  • 1 stiklinės apelsinų sulčių,
  • 1,5 stiklinės cukranendrių cukraus.

Paruošimas

1. Puode išvirkite moliūgą ir bulves. Palikite keletą minučių vandenyje.

2. Palikę 1-1,5 stiklinės vandens, moliūgą ir bulves sugrūskite. Į košę dėkite mielių, anyžių, druskos, miltų ir maišykite tešlą. Ją padėkite į šiltą vietą ir palaukite, kol iškils.

3. Sirupui pagaminti gvazdikėlį ir cinamoną užplikykite verdančiu vandeniu, įberkite cukraus, įpilkite apelsinų sulčių. Virkite ant lėtos ugnies, nuolat maišydami, kol sutirštės.

4. Dalį tešlos iškočiokite kaip dešrelę, sulenkite į žiedą, sulipinkite galus. (Prieš lipdydami „pikaronesus“, pamirkykite rankas sūriame vandenyje.)

5. Iškepkite spurgas karštoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi iš abiejų pusių. Aliejų nuvarvinkite.

6. Spurgas sudėkite į lėkštę ir apliekite sirupu.

 

Įdomūs faktai, etiketas ir papročiai

Valgymo etiketas Peru yra panašus į kitų Pietų Amerikos šalių. Šakutė yra laikoma kairėje, peilis – dešinėje rankoje. Nustebinti gali maisto kiekis – dažniausiai jo patiekiama labai daug, todėl valgyti reikia pamažu. Baigus valgyti, šakutė ir peilis lėkštėje padedami įstrižai, 45 laipsnių kampu.