Australija ir Okeanija

Australijos Sandrauga – šešta pagal dydį pasaulio valstybė, apimanti Australijos žemyną, Tasmanijos salą ir keletą nedidelių salelių Indijos ir Ramiajame vandenyne. Į pietryčius nuo Australijos nutolusiose salose yra įsikūrusi Naujoji Zelandija, šiaurės vakaruose išsidėsčiusios Indonezijos salos ir nedidelis Rytų Timoras. Į šiaurės rytus nuo šalies yra įsikūrusios Saliamono salos ir Vanuatu salynas. Arčiausiai šalies yra į šiaurę nuo jos esanti Papua Naujoji Gvinėja.

Lankytinos vietos:

  • Ajerso uola (Uluru)
  • Arnhero žemės
  • Bangos uola
  • Didysis barjerinis rifas
  • Dvylika apaštalų
  • Kakadu nacionalinis parkas
  • Olgas kalnas
  • Pirštuotoji dykuma
  • Simpsono dykuma
  • Trys seserys

Australijos-veliava-2.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Virtuvė

Australijos virtuvė – angliškos virtuvės tradicijų valgių asortimentas. Kulinarines žinias ir patirtį Australijai perteikė pirmieji kolonistai iš Britanijos salų ir Šiaurės Europos, vėliau iš Rytų ir Pietų Europos kilę atvykėliai, o galiausiai – iš Azijos valstybių kilę gyventojai. Tarp angliškos ir australiškos virtuvių nėra esminių skirtumų, išskyrus vieną: Australijoje valgoma gerokai daugiau mėsos – ėrienos, avienos arba jautienos. Ir porcijos ten visada didžiulės. Tikra kulinarijos revoliucija Australijoje laikomas XX a. šeštasis dešimtmetis, kai imigrantai iš Pietų Europos (italai ir graikai) derlingą Australijos žemę papuošė daržovių lysvėmis. Australietiškoji virtuvė sujungė geriausius Rytų ir Vakarų pasaulio virtuvių bruožus. Labiausiai paplitęs maistas iš mėsos, ypač avienos ir jautienos, pagardintas bulvėmis, daržovėmis. Kulinarinio meno sėkmę sąlygoja patiekalų įvairovė, neįprastumas ir pigumas. Australų valgiai yra beskoniai. Išbandžius jūros gėrybes, krokodilieną, kengūrieną — skonis beveik vienodas. Saldieji patiekalai neturi jokių skonio variacijų – tiesiog saldu. Garsusis australiškasis desertas – varškės pyragas su gervuogėmis ir avietėmis ar karštas obuolių pyragas. Šalis garsėja egzotiniais vaisiais, jūros gėrybėmis, bulių mėsa, ėriena, sūriais, egzotiniais augalais. Australai vertina ant keptuvo grotelių kepamus strutienos, ryklienos, krokodilienos, kengūrienos, triušienos, jautienos bei kiaulienos kepsnius, prisodrintus dūmų skonio. Populiarūs valgiai – sluoksniuotas mėsos pyragas, marinuota jautienos filė su kariu, špinatais ir tirštu padažu, viščiukai padaže, kengūrienos bifšteksas su grybais, rūkyta bekoniena su kauliukais. Nacionalinis Australijos patiekalas – kengūros pjausnys su burokėlių koše, rūkyta stručio mėsa (emu), supjaustyta permatomais griežinėliais. Kiti delikatesai – ryklienos lūpos, melsvieji krabai, gėlavandenės austrės, krokodiliena ir kiti.

1_Co6w1ecF-NiRnQUXYg7fkw.jpeg

 

 

 

 

 

 Kengūriena

 

 

Receptai

Tortas „Pavlova“

Pats garsiausias tortas yra „Pavlova“. Savo populiarumui pagrįsti jis turi net tris argumentus. Pirmiausia – atsiradimo kilmė ir pavadinimas. Ana Pavlova – Rusijos balerina, kuri galimai turėjo trumpą romaną su vienu garsiu Australijos virtuvės šefu ir šis jos garbei po to sukūrė desertą. Vis dėl to ne ką rečiau šis tortas yra minimas ir tuomet, kai bandoma išsiaiškinti tikrąsias jo atsiradimo šaknis, mat N. Zelandija teigia, jog jie pirmieji atrado šį ypatingą skonį – rusų balerina tuomet turėjo koncertinį turą, tad lankėsi ne tik Australijoje, bet ir Naujoje Zelandijoje. Neabejotinai galima teigti, jog šis tortas pasižymi tikrai išskirtiniu skoniu – kam priešingu atveju iki šiol kiltų nesutarimai , kas atrado šį konditerinį šedevrą? Iš tikrųjų – morengai, vaisiai ir plakta grietinėlė – tai derinys, kuris sužavėtų ne vieną saldumynų gerbėją.

Ingredientai:

5 vnt.         Kiaušinių baltymai

17 g            Vanilinis cukrus

150 g          Cukrus

70 g            Cukraus pudra

4 šaukštelis   Kukurūzų miltai

Papuošimui:

300 g          Braškės

4 šaukštas Cukraus pudra

3/8 l            Grietinėlė

1 šaukštas Vyšnių degtinė

Gaminimas:

Ant kepimo popieriaus nusibraižyti 21 cm diametro apskritimą. Orkaitę įkaitinti iki 110 laipsnių. Išplakti baltymus su vaniliniu cukrumi, vis įberiant cukraus ir cukraus pudros. Plakti, kol cukrus ištirps ir susiformuos putėsiai. Atsargiai įmaišyti kukurūzų miltus. Pusę šios masės su konditeriniu maišeliu supilti į nusipaišytąjį apskritimą – tai bus torto pagrindas. Kitą pusę išdėlioti nedideliais rutuliukais aplink pagrindą. Džiovinti morengus orkaitėje valandą pusantros, tuomet palaikyti 15 minučių jau išjungtoje orkaitėje. Braškes nuplauti, pusę sutrinti ir sumaišyti su 2 šaukštais cukraus. Grietinėlę su likusia cukraus pudra suplakti, palaistyti vyšnine degtine ir užtepti ant torto pagrindo. Ant viršaus išdėlioti uogas ir aptepti braškių tyre. Skanaus!

 

Kengūrienos kepsniai su žaliuoju padažu

Ingredientai:

4 kengūrienos gabalai kepsniams.

Padažui:

petražolių,

mėtos,

baziliko,

3-4 rauginti agurkai,

4 a.š. kaparėlių,

6 ančiuvių filė,

šiek tiek česnako,

stiklinė alyvuogių aliejaus.

2 valg. š. dižono garstyčių,

2 valg. š. vyno acto.

druskos.

Gaminimas:

Žaliajam padažui susmulkinkite česnakus ir prieskonius, ančiuvius, agurkus ir kaparėlius, sumaišykite su aliejumi. Paskui sudėkite garstyčias ir actą, padruskinkite, jei reikia. Padažą laikykite šaldytuve mažiausiai valandą prieš patiekdami. Apkepkite kengūrienos gabalus alyvuogių aliejuje iš abiejų pusių ir pabarstykite druska bei pipirais ir palikite 10 minučių. Patiekite su padažu ir su lupyna keptomis bulvėmis. Skanaus!

 

Įdomūs faktai, etiketas ir papročiai

Jei australas pakvietė jus pas jį pasisvečiuoti, tikėtina, kad jūsų laukia barbekiu, todėl jums derėtų atsinešti vyno arba alaus, pasirinkti galite pats. Jei barbekiu neformalus, patartina susisiekti su šeimininkais ir jiems pageidaujant patiems atsinešti mėsos. Į pasibuvimą atvykite laiku, daugiausiai galima vėluoti 15 minučių. Mandagu pasisiūlyti padėti ruošiant maistą arba jį patiekiant. Šakutę reikia laikyti kaire ranka, o peilį dešine. Kai pavalgysite, peilį ir šakutę padėkite lygiagrečiai lėkštės, rankenėlėmis į dešinę. Kai valgote, atkreipkite dėmesį, kad jūsų alkūnės būtų po stalu, o rankos virš jo. Jei einate į gimtadienio šventę, derėtų nepamiršti dovanos, kurią jubiliatas atidarys vos ją gavęs.