Afrika

Afrika – antrasis pagal dydį (po Azijos) žemynas, esantis tarp Atlanto ir Indijos vandenynų, bei Viduržemio ir Raudonosios jūrų. Užima 29,2 mln. km², su salomis – 30 244 050 km², Afrikos žemynas sudaro 20,3 % pasaulio sausumos ir jame gyvena septintadalis Žemės gyventojų (800 milijonų žmonių). Žemyno ilgis – apie 8000 km iš šiaurės į pietus, apie 7500 km iš vakarų į rytus.

Lankytinos vietos:

  • Okavango delta
  • Čiobės parkas
  • Masai Maros Nacionalinis Parkas
  • Masajai
  • Etošos nacionalinis parkas
  • Namibo – Nauklufto nacionalinis parkas
  • Žuvies upės (Fish River) kanjonas

 

images

VIRTUVĖ

Afrikos virtuvė – viena iš pasaulio virtuvių, Afrikos žemyne paplitusi kulinarinių tradicijų visuma. Dabar daug diskutuojama dėl vieningos Afrikos virtuvės egzistavimo, kadangi yra labai dideli regioniniai skirtumai. Nors Afrikos patiekalų įvairovė yra didžiulė, galima būtų sakyti, kad čia dažniausiai patiekalas susideda iš dviejų dalių. Pirmiausia naudojama produktas, turintis daug angliavandenių ir ląstelienos (duona indžera, šakniavaisių košė fufu, grūdų košės ugali ar pap, virti ryžiai), prie kurių paduodamas tirštas priedas, vadinamas troškiniu, sriuba ar padažu (pvz., Etiopijos virtuvės vatas). Šie du patiekalai visada valgomi kartu.

Unknown

MAROKAS

Maroko Karalystė (Marokas, arab. المملكة المغربية) – valstybė šiaurės vakarų Afrikoje. Ribojasi su Alžyru rytuose, Vakarų Sachara pietuose, Atlanto vandenynu vakaruose bei Gibraltaro sąsiauriu ir Viduržemio jūra šiaurėje. Nuo 1975 m. Marokas valdo didžiąją Vakarų Sacharos dalį, tačiau ši aneksija nėra visuotinai pripažįstama.

VIRTUVĖ

Užkandžiai: šviežių daržovių salotos.

Pagrindiniai patiekalai: kuskusas, tadžinas, bistėja.

Sriubos: harira.

Desertai: meskuta.

Gėrimai: mėtų arbata, figų likeris, vaisių sultys.

Unknown

RECEPTAI

Kuskusas

Maroke kuskusas lyg ryžiai Vietname – pagrindinis šalies patiekalas, kuris yra kildinamas iš berberų kultūros XIII a. Mums gali atrodyti, kad tai tik paprasčiausios kruopos, tačiau Maroke jų gamyba užima nemažai laiko. Mat prieš verdant, jos kruopščiai lipdomos į nedidukus rutuliukus. Dažniausiai kuskusas patiekiamas su mėsa ir šviežiomis arba džiovintos daržovėmis, o kartais net su riešutais. Kad tai svarbus maistas, galima numanyti iš to, kada jis ruošiamas, o purios kruopos randa savo vietą ant stalo per šventąją musulmonų dieną, vestuves, laidotuves ar ramadano pabaigos minėjimą.

INGREDIENTAI

Raudonasis svogūnas 1 vnt.

Migdolai 1 sauja

Razinos 1 sauja geltonųjų

Pomidorai 250 g vyšninių

Kuskusas 1 puodelis kruopų

Vanduo 2 puodelis verdančio

Sviestas 20 g šalto

Kuminai 1 arbat. š. malto

Česnakai 1 arbat. š. miltelių

Petražolės 1 vnt. pundelio šviežių

Svogūnų laiškai 1 sauja pundelio

Citrinos 1 vnt. 0,5 – sulčių

Alyvuogių aliejus 20 ml šlakelis

Medus 1 valg. š.

Druska 1 žiupsnelis pagal skonį

Juodieji pipirai 1 žiupsnelis pagal skonį

KAIP GAMINTI

Migdolus pasmulkinkite peiliu, sumaišykite su razinomis, užpilkite šlakeliu karšto vandens ir po 10–15 minučių mišinį nusunkite.

Svogūnus supjaustykite plonomis riekelėmis ir berkite į keptuvę su įkaitintu šlakeliu aliejaus.

Įdėkite šaukštą medaus ir kepkite, kol svogūnai taps skaidrūs ir minkšti. Viską sumaišykite su riešutų bei razinų mišiniu, česnako, kumino milteliais.

Pomidoriukus perpjaukite pusiau, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais.

Kepkite kol šiek tiek suminkštės ir sudėkite į dubenį su svogūnų mišiniu.

Kuskuso kruopas berkite į keptuvę su įkaitintu šlakeliu aliejaus, užpilkite verdantį vandenį ir citrinos sultis. Jei reikia, padruskinkite.

Kepkite ant vidutinės kaitros, kol kruopos išbrinks ir taps sausos bei birios, tada viską suberkite į kepimo formą ir uždėkite gabalėliais supjaustytą sviestą.

Įmaišykite svogūnų mišinį su pomidorais bei smulkintus žalumynus.

Kepimo formą apdenkite folija ir pašaukite į orkaitę.

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje, apie 15–20 minučių. Patiekite karštą.

Harira

Turbūt niekas pasaulyje negali išgyventi be sriubos, taigi marokiečiai – ne išimtis. Šalyje viena populiariausių – harira. Sriuba kilusi iš berberų kultūros. Nors dažniausiai ji patiekiama prieš pagrindinį valgį, sriuba tokia soti, kad gali atstoti visą vakarienę. Jei paragavus patiekalą netikėtai jį labai pamilsite, keliaudami per šalį, galite išbandyti jį keliuose regionuose, kadangi priklausomai nuo vietovės skiriasi receptai. Visgi pagrindu išlieka avinžirniai, pomidorai, lęšiai, įvairūs prieskoniai ir šiek tiek avienos arba vištienos. Taip pat dažnai pagardinama citrinos sultimis ir ciberžole. O populiarioji sriuba patiekiama su gana keistais lipniais ir saldžiais sausainiais.

Ingredientai

  1.   3/4 stiklinės žaliųjų lęšių, pamirkyti per naktį;
  2.   0,5 stiklinės avinžirnių, pamirkyti per naktį;
  3.   3 valg.š. aliejaus*;
  4.   1 svogūnas, susmulkinti*;
  5.   1 salieras, susmulkinti*;
  6.   1cm imbiero, sutarkuoti;
  7.   0,5 cinamono lazdelės;
  8.   0,5 arb.š. ciberžolės;
  9.   0,5 arb.š. malto paprasto ar juodojo kumino;
  10.  o,5 arb.š. maltos kalendros;
  11.  0,5 arb.š. maltos paprikos*;
  12.  Žiupsnis šafrano (nebūtina);
  13.  1 stiklinė pomidorų padažo (geriausia plaktuve sutrinti konservuotus pomidorus)*;
  14.  1 valg.š. koncentruotos pomidorų pastos*;
  15.  1 arb.š. koncentruoto sultinio be konservantų, ištirpinto 2l verdančio vandens (arba 2l paruošto sultinio)*;
  16.  800g daržovių (morkos, bulvės, cukinija ar moliūgas), supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais*;
  17.  100-200g vištienos iš turgaus, supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais*;
  18.  Sauja smulkių makaronų Orzo (ar kitų);
  19.  Sauja šviežių ar 2 arb.š. džiovintų žolelių (petražolės, kalendra), susmulkinti*;
  20.  0,5 arb.š. druskos;
  21.  Žiupsnis maltų juodųjų pipirų;
  22.  0,5 citrinos, išspausti sultis;
  23.  Sauja razinų;
  24.  1 valg.š. miltų, išplakti su 2 valg.š. vandens;
  25.  Harissa pastos;
  26.  Reikmenys: puodas, nebūtinai – antras puodas, plaktuvas.

Paruošimas (20min darbo, bendras ruošimo laikas – 1val 10min, ankštinius mirkyti per naktį)

Lęšius ir avinžirnius virti dideliame kiekyje vandens apie 30min arba kol išvirs. Kitame puode įkaitinti aliejų, pakepinti svogūną ir imbierą apie 5min. Sudėti prieskonius: cinamonas, ciberžolė, kuminas, kalendra, paprika. Pakepti 0,5min. Sudėti daržoves, lęšius, avinžirnius, pakepti 3min.  Sudėti sultinį, pomidorų pastą ir koncentratą, druską, pipirus. Miltus su vandeniu supilti į sriubą, sudėti vištieną, makaronus ir virti 20min ant vidutinės ugnies uždengus. Patiekti įpylus į indelį ir uždėjus razinų, žolelių ir Harissa pastos.

***

Harissa galima pasidaryti sutrynus smulkiai pjaustytą raudoną aitriąją papriką, 2 tarkuotas česnako skilteles, 0,5 arb.š. maltos kalendros, 0,5 arb.š. malto kumino, o,5 arb.š. druskos, 2valg.š. alyvuogių aliejaus, šviežių ar džiovintų mėtų ir šiek tiek tomatų pastos. Taip pat jei rasite, kur įsigyti, reiktų įdėti chipotle (džiovintų jalapenų). Viską reikia labai gerai sutrinti ar suplakti kombaine.

 

 

 

 

Unknown-1

EGIPTAS

Egipto Arabų Respublika (Egiptas, arab. جمهوريّة مصر العربية) yra valstybė Šiaurės Afrikoje ir Azijos Sinajaus pusiasalyje. Šalis yra tarp Viduržemio jūros šiaurėje, Gazos ruožo, Izraelio šiaurės rytuose, Akabos įlankos rytuose, Raudonosios jūros rytuose ir pietuose, Sudano pietuose ir Libijos vakaruose. 95 mln. gyventojų turintis Egiptas yra didžiausia pagal gyventojus Šiaurės Afrikos ir arabų pasaulio šalis, taip pat Afrikoje tai trečia, o pasaulyje – penkiolikta pagal gyventojų skaičių šalis. Didžioji dalis gyventojų gyvena palei Nilo upę, maždaug 40 000 kv.km teritorijoje, kuri yra tinkama žemdirbystei. Egiptui priklausantys dideli Sacharos plotai yra menkai apgyvendinti. Apie pusė egiptiečių gyvena miestuose, kurių didžiausi yra Kairas ir Aleksandrija.

Egiptas turi turtingą istoriją, senovėje čia gyvavo Senovės Egipto civilizacija, kuri turėjo raštą, organizuotą religiją, centralizuotą valdymą. Garsiausią šios civilizacijos paveldą sudaro Gizos nekropolis su Didžiuoju sfinksu, taip pat Memfio, Tėbų, Karnako griuvėsiai, Karalių slėnis.

VIRTUVĖ

Egipto virtuvė – Egipte ir rytinėje Libijoje paplitusi kulinarinių tradicijų visuma, Egipto nacionalinė virtuvė. Islamo virtuvės dalis. Egipto virtuvė kildinama iš Senovės Egipto virtuvės, kurios metu buvo padėti kulinarijos pagrindai. Egipte nuo senovės vartota vietinė duona, gamintas vynas, alus, vartota daugybė svogūnų ir česnakų. Visi šie ypatumai išlieka ir dabartinėje virtuvėje. Egipto virtuvė yra į rytus nuo Magrebo virtuvės, ir didžiausias jos skirtumas nuo pastarosios yra tas, kad čia kuskusas nebeužima svarbios vietos, o svarbiausia yra duona (Egipte ji vadinama eš/aysh عيش). Jau senovėje buvo žinoma apie 30 duonos rūšių. Dabartiniame Egipte naudojamos populiariausios duonos yra šios: pitos tipo paplotis iš baltų miltų (aysh shami), rupių miltų paplotis (aysh baladi), saulėje kildyta duona (aysh shams) ir kt. Egipto virtuvė iš kitų islamo virtuvių išsiskiria tuo, kad gausiai naudoja pupas (ful) (kitos islamo šalys naudoja daugiausia avinžirnius). Išskirtinė Egipto daržovė taip pat yra džiuto lapai, naudojami dar nuo faraonų laikų.

Egiptas yra vakariausia islamo virtuvės šalis, kuri vartoja ryžius (ruzz) kaip pagrindinį maistą. Jie yra verdami su riešutais, vaisiais ir mėsa. Neretai tokie ryžiai naudojami gaminti mahši (محشي), įdarytas daržoves, – cukinijas, baklažanus, pomidorus, vynuogių lapus (mahshi warraq enab), kopūsto lapus (mahshi koronb).

Gausus pieno produktų pasirinkimas. Be visoms islamo tautoms būdingo jogurto (laban), Egipte gaminama daug sūrių (gibna), kurie būna dviejų rūšių: minkštieji balti sūriai gibna beida ir kietieji sūriai gibna rumy.

Egipte gausu daržovių patiekalų ir naudojama mažiau mėsos, nei kitose islamo virtuvėse. Tradiciškai buvo plačiai naudojami balandžiai (hamaam), jūros pakrantėje ir prie Asuano gausiai vartojama žuvies. Mėsos patiekalai nesiskiria nuo kitų islamo virtuvių: čia kepami kebabai ir kofta.

Islamo atėjimas labai apribojo alkoholio vartojimą, anešė naujų draudimų ir taisyklių. Naujaisiais laikais Egipto virtuvę veikė Turkiška virtuvė, kurią atnešė Osmanų imperija.

 

Užkandžiai: šviežių daržovių salotos.

Pagrindiniai patiekalai: kušari, ful medames, eiš masri, tamija.

Sriubos: malukhija, šurba.

Desertai: umm ali.

Gėrimai: sahlabas, vynas, vaisių sultys.

Unknown-2

RECEPTAI

 

Pusryčių patiekalas „Taemija“

300 g pupelių, svogūnas, 2 česnako skiltelės, petražolių, kiaušinis, maltų juodųjų pipirų, maltų raudonųjų pipirų, druskos, 1/2 šaukštelio maltų kalendrų, aliejaus. Iš vakaro užmerktas pupeles išvirkite. Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir pakepkite, petražoles susmulkinkite. Visus produktus dėkite į grūstuvę ir viską gerai sugrūskite. Įmuškite kiaušinį, berkite druskos, juodųjų bei raudonųjų pipirų, kalendras ir išmaišykite.

Iš gautos masės formuokite graikinio riešuto dydžio kamuoliukus ir iškepkite karštame aliejuje. Tiekite su pomidorų ir jogurto salotomis bei pita.

Egiptietiški sluoksniuoti paplotėliai „Fitir“

500 g sluoksniuotos bemielės tešlos, 100 g sviesto, datulių, šaukštas sezamų. Plakiniui: 50 ml pieno, kiaušinio trynys, žiupsnelis druskos. Tešlą atšildykite ir iškočiokite į kuo plonesnį lakštą (mat Egipte šiuos paplotėlius kepa iš filo tešlos, o ji gerokai plonesnė už mums įprastą sluoksniuotą tešlą). Supjaustykite stačiakampiais arba apskritimais – priklausomai nuo jūsų kepimo formos. Kepimo formą patepkite sviestu ir formuokite paplotį: tieskite sluoksnį tešlos, tepkite sviestu, ant viršaus dėkite smulkintų datulių. Sluoksnius pakartokite kelis kartus – tik viršutinis sluoksnis turi būti tešlos. Suplakite kiaušinio trynį su likusiu sviestu, pienu ir druska. Užpilkite plakinį ant papločio, pabarstykite sezamais ir šaukite jį iki 190 laipsnių temperatūros orkaitę. Kepkite apie 20 minučių.

 

2000px-Flag_of_Algeria.svg

ALŽYRAS

Alžyro Liaudies Demokratinė Respublika (arab. الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشّعبية) yra valstybė Afrikos šiaurės vakaruose. Šalis ribojasi su Maroku, Mauritanija, Maliu, Nigeriu, Libija ir Tunisu, taip pat Viduržemio jūra. Alžyras yra didžiausia plotu Afrikos valstybė ir dešimta didžiausia pasaulyje.

VIRTUVĖ

Alžỹro virtùvė – valstybės Afrikos šiaurės vakaruose nacionaliniai patiekalai.

Pirmajame amžiuje finikiečiai į Alžyrą atnešė dešrą, kartaginiečiai vietinius supažindino su kviečiais ir iš jų gaminamais produktais, manų kruopomis. Berberai alžyriečius išmokė gaminti vieną pagrindinių šio regiono patiekalų – kuskusą (couscous – stambesnio malimo manų kruopų košė, kurios išvirti grūdeliai yra apie 1 mm). Apie VII amžių į Afriką kartu su arabais atkeliavo įvairūs prieskoniai: muskatas, cinamonas, imbieras, gvazdikėliai, prisidėję kuriant, o kartu keičiant kulinarinę Šiaurės Afrikos kultūrą. Įvairių saldumynų ir kitokių kepinių į šalį atnešė turkai, o iš Naujojo pasaulio šiaurinė Afrika pasiskolino bulvių, pomidorų, cukinijų, aitriųjų paprikų.

Daugumoje Šiaurės Afrikos valstybių gaminami panašūs patiekalai, tik neretai skiriasi jų pavadinimai ir nežymiai – patiekalo sudėtis bei gaminimo būdas.

Alžyro virtuvė – įvairių tautų ir šalių kulinarinis mišinys. Su berberais į Alžyrą atkeliavo troškiniai, ėriena, daržovės, grūdai, džiovinti vaisiai. Turkai ir arabai Alžyro virtuvę praturtino prieskoniais ir saldžiais kepiniais. Prancūzų virtuvė Alžyro valgių sąrašą papildė pomidorų piurė, aperityvais ir saldumynais. Dažnas šios šalies patiekalas gardinamas kmynais, mairūnu, kalendra, paprastuoju pankoliu. Vietinių gyventojų mėgiama ėriena, vištiena, žuvis.

Pagrindinės žemės ūkio kryptys – javai, citrusai, bulvės, alyvos, daržovės (pomidorai), datulės; galvijininkystė, avininkystė, žvejyba. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – cukrus, alyvų aliejus, vynas.

Alžyro virtuvė garsėja šaltaisiais užkandžiais (keptais migdolais, alyvų vaisiais, pupomis, turkiškais žirniais, keptomis sardinėmis, žaliomis daržovėmis, sūdytais žuvų ikrais), karštaisiais valgiais (mėsos gumulėliais, avienos arba veršienos, kepenų šašlykėliais). Patiekalų asortimentą sudaro arabiškos sriubos, sultiniai, sklindžiai, miltiniai patiekalai, keptos žuvys, padažai, kepiniai, iš gėrimų – vanduo ir pienas (dažniausiai kokoso riešutų pienas), baltieji ir raudonieji vynai, figų likeris.

maxresdefault

RECEPTAI

 

Kiaušinienė su daržovėmis

Ingredientai:

3 šaukštai alyvuogių aliejaus

2 šaukštai raudonųjų džiovintų paprikų

1 vnt. svogūnų

3 skiltelės česnakų

3 vnt. pomidorų

2 vnt. saldžiųjų žaliųjų paprikų

1 vnt. raudonosios saldžiosios paprikos

1 puodelis vandens pagal skonį           

Druskos pagal skonį       

Juodieji malti pipirai

4 vnt. kiaušinių

Gaminimas. Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Sudėkite susmulkintas paprikas ir kepkite apie pusę minutės. Pridėti susmulkintus svogūnus ir česnakus ir kepkite, kol svogūnai taps skaidrūs, apie 5 minutes. Galiausiai sudėkite nuluptus ir susmulkintus pomidorus ir troškinkite apie 4 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais, pakaitinkite iki užvirimo. Tada sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir kaitinkite dar 10 minučių. Jeigu reikia įpilkite vandens, kad nepridegtų. Šaukštu padarykite keturis mažus įdubimus ir įmuškite ten kiaušinius. Uždenkite ir troškinkite dar 10 minučių arba tiek, kol kiaušiniai jums atrodys tinkami valgyti. Patiekite su duona, pita ar ryžiais.

 

 

Migdoliniai sausainiai

Ingredientai:

Sausainiams:

600 g migdolų

1 stiklinė cukraus

2 vnt. kiaušinių

Sirupui:

2 puodeliai vandens

1/2 puodelis  cukraus

1 šaukštas Apelsininio vandens

Apibarstymui: 1 puodelis cukraus pudros

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C. Nuplikytus ir nuluptus migdolus ir cukrų sudėkite į smulkintuvą ir malkite, kol riešutai pavirs į miltus. Suberkite į dubenį. Kiaušinius lengvai suplakite ir supilkite į migdolų mišinį. Mediniu šaukštu maišykite, kol ims lipti ir suminkykite tešlą iki vientisos masės. Tešlą padalinkite į 4 vienodas dalis. Pasidėkite ant miltais pabarstyto stalo ir suvoliokite iš tešlos maždaug 2 sm storio ritinėlį. Tada jį paspauskite ranka arba kočėlu, kad gautųsi maždaug 1 cm storio juostelė ir supjaustykite rombeliais. Tą patį pakartokite su likusia tešla. Sausainukus dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite maždaug 12-15 min arba tol, kol jie lengvai paruduos. Išimkite iš skardos ir palikite atvėsti. Kai sausainiai bus iškepti, pasiruoškite sirupą. Puode sumaišykite 2 puodelius vandens ir pusę puodelio cukraus. Virkite 15 minučių, paskui atvėsinkite. Supilkite apelsinų žiedų vandenį ir išmaišykite. Kiekvieną sausainuką trumpai pamirkykite sirupe, po to apvoliokite cukraus pudroje. Taip paruoškite visus sausainius ir vaišinkitės!

Įdomūs faktai, etiketas ir papročiai

Etiketas – Afrikos virtuvės etiketas prie stalo nesiskiria nuo kitų islamo šalių. Valgoma rankomis, sėdint prie žemų staliukų. Arbata patiekiama valgio pabaigoje.